donderdag 8 oktober 2015

Soms is het goed zoals het is!



 
Tien jaar geleden hoorde ik Jozef Kessels voor het eerst praten over “kenniswerkers”. Tot dan hadden enkel Elvis en Bruce Lee ongeveer dezelfde indruk nagelaten… Nooit eerder kwam een begrip zo helder en transparant binnen… Dit was hetgeen waarin ik me verder wilde bekwamen,  ik zou “HR professional” worden en binnen organisaties de lerende mens ondersteunen. Organisaties helpen om hun meest waardevolle kapitaal, DE MENS, voor hen die twijfelen, optimaal in te zetten en zo bij te dragen aan een duurzame economie in onze regio.

Ondertussen heeft de wereld geschakeld naar verandering, versnelling. De financiële crisis, waarvan sommigen nog steeds denken dat ze van voorbijgaande aard is, heeft gewoon een nieuwe realiteit geschept (geschept vanwege de put dus niet geschapen J)
En de kenniswerkers… zij ploegen voort!
Een kenniswerker blijft, door nieuwsgierigheid geprikkeld,  zoeken naar activiteiten die hem/haar boeien. Je herkent hen ook aan de gretigheid waarmee ze hun resultaten willen laten zien aan hun omgeving.
Ik kreeg de kans om hierover in gesprek te gaan met Arjan Boerema (de dapperste en beste directeur waarvoor ik ooit mocht werken). We waren het roerend eens over het feit dat leren enkel lukt in gebieden waarvoor je “warm” loopt, gebieden die je boeien en nieuwsgierig maken. Ik mocht bij Philips en later ook bij vele andere bedrijven talenten ontdekken en deze verbinden met het werk dat moest gebeuren.
We hervormden werkplekken naar leeromgevingen waar leren en werken samenkwamen. We combineerden informatie en interpreteerden gegevens om zo tot oplossingen te komen voor vraagstukken die elke dag net iets anders leken. Experts werden professionals die dag na dag hun eigen proces verbeterden.
De waarde van deze kenniswerkers wordt bepaald door de mate waarin de kenniswerker erin slaagt om:
·         zijn kennis (expertise) te vergroten
·         door kenniscreatie waarde toe te voegen aan het proces waarin hij/zij werkt
·         het product dat de uitkomst is van dit proces te verbeteren
·         zijn relatie te optimaliseren met naaste collega’s, klanten en aandeelhouders
Een kenniswerker is waardevol voor een organisatie zolang hij/zij aantrekkelijk is voor het werk dat moet gedaan worden.
Een lerende organisatie groeit naar een kennisproductieve organisatie als zij de kans biedt aan talentvolle kenniswerkers om hun talent te ontwikkelen en te benutten door:
·         kansen te bieden aan nieuwe ideeën (geen fouten afstraffen)
·         verantwoordelijkheid lager op de vloer te leggen (delegeren en vertrouwen)
·         tweeweg communicatie aan te gaan over de toekomst van de organisatie
·         talent te waarderen
Op deze manier ontstaan samenwerkingsverbanden die niet gebaseerd zijn op macht, controle of contract maar op basis van een wederzijdse aantrekkelijkheid.
Kenniswerkers, breed inzetbare medewerkers, employability gedreven ondernemers, jobcrafters… Na mijn gesprek met een ambitieuze toegewijde onderzoekster, Sanne Netten, kwam ik tot de conclusie dat een naam van een begrip kan veranderen maar de zoektocht naar de essentie niet.
Vasthouden dat fundament! En gewaardeerde HRD’ers… Laat ons, uit onze ervaring mee bewegen met deze jonge onderzoekers die werken vanuit de juiste grondhouding. Niet blokken met … been there, done that…  maar hen meegeven wat voor ons heeft gewerkt en ook al die mooie paden waar we zelf nog nieuwsgierig naar zijn.
Een symbiose waarin rituelen verbonden worden met nieuwe frisse ideeën. Een symbiose die zuurstof geeft aan medewerkers en organisaties die:
·         experimenteren met talenten. Kleine of grotere aanpassingen in de functies maken om deze beter te laten aansluiten bij de ambities, waardes en sterktes van de persoon.
·         verantwoordelijkheid willen opnemen sterke resultaten na te streven in hun huidige job terwijl ze ook nadenken hoe ze willen groeien tijdens hun loopbaan. Een job voor het leven is trouwens niet meer van deze tijd.
·         HRD –medewerkers vertrouwen om op alle niveaus processen te faciliteren zoals: een leven lang leren, van talent naar sterkte, gelukkig en vitaal op het werk, duurzame inzetbaarheid, zelfsturing en flexibilisering van werk. 
·         plezant willen werken.
 
Dank je wel Bruce Kessels - Jozef Presley J, Arjan Boerema en Sanne Netten om mijn wortels te sterken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten